x QUALITY OF LIFE (FELCE AND PERRY, 1995)

Bicycle storage

Heeft invloed op:

-Emotionele wellbeing: Doordat mensen op deze manier hun fiets veilig kunnen opbergen zijn ze er zeker van dat de fiets geen beschadiging oploopt of in het ergste geval zelfs gestolen word. Dit kan bij mensen zorgen voor voldoening, vertrouwen en een tevreden gevoel.

-Fysieke wellbeing: speelt een rol. Doordat je door deze fietsgarage verzekerd bent van een veilige geborgen plek, kan dit ervoor zorgen dat weer meer mensen met de fiets op pad gaan en dus mobiel worden. Het opbergen onder de grond, bied ook persoonlijke veiligheid

-Materiële wellbeing: Een fiets is een bezit en tegelijkertijd ook een vervoersmiddel.

Daybreaker

Heeft invloed op:

-Emotionele wellbeing: Het bezoeken van een club en uitgaan in de ochtend kan een positieve invloed hebben op de stemming van de bezoekers. Het enthousiaste begin van de dag geeft energie en kan mensen voldoening geven. Hierdoor kan het bijdragen aan hun eigenwaarde.

-Sociale wellbeing: individueel maar ook samen met je vrienden kun je Daybreaker bezoeken. Naast het samen bezoeken met je relaties, kun je ook nieuwe relaties opbouwen. In een uitgaansomgeving heb volop mogelijkheden om met nieuwe mensen in contact te komen, zowel om mee te kletsen of om alleen mee te dansen.

-Ontwikkeling en activiteiten: In deze blogpost komt duidelijk een vrijetijdsactiviteit naar voren. Het bezoeken van de Daybreaker is iets wat je in je prive tijd doet en  uitgaan kan een hobby zijn voor mensen.

-Fysieke wellbeing: Het is altijd belangrijk om gezond bezig te zijn en eventueel te sporten. Dansen is ook een vorm van beweging en sporten. Het bezoeken van de Daybreaker kan daarom goed voor je gezondheid zijn. Naast dat er word gedanst, word er namelijk ook geen alcohol geschonken maar kun je kiezen voor smoothies.

Food and sustainable cities

Heeft invloed op:

-Materiële wellbeing: In deze blogpost staat voeding centraal. Voeding om samen te delen, voeding verbouwen in de toekomst maar ook voeding als eigen bezit.

-Sociale wellbeing: Het bezig zijn met het verbouwen van meer en vers voedsel, zonder daarvan een voetafdruk op de wereld achter te laten is een vorm van sociale betrokkenheid. Naast zelfvoorzienend te zijn voor eigengebruik kun je dit ook delen met vrienden en familie.

-Ontwikkeling en activiteiten: het verbouwen van voedsel in sustainable cities zien we op verschillende manieren. Het kan een prive onderdeel zijn voor in je eigen woning zoals de self garden fridge, maar eten verbouwen kan ook een hobby zijn waaraan je tijd besteed in  je vrije tijd.

-Emotional wellbeing: Het verbouwen van eigen voedsel en tegelijkertijd daarmee geen slechte invloed op de aarde uitoefenen kan voor mensen voldoening geven en een positieve invloed hebben op de stemming.

The google self-driving car

Heeft invloed op:

-Materiële wellbeing: De google car is een bezit en tegelijkertijd een vervoersmiddel. 

-Emotional wellbeing: Het rijden in een google self driving car kan mensen vertrouwen en voldoening geven. De auto is een nog concept en is nog niet echt zichtbaar op de markt. Het bezitten van zo’n auto zou voor andere status en respect kunnen afdwingen waardoor de eigenwaarde zou kunnen gaan stijgen.

-Ontwikkeling en activiteiten: Het gebruiken van een auto als vervoermiddel kan je inzetbaarheid vergroten. Je bent flexibel voor bijvoorbeeld je werk als dat niet op lopend of fietsend te bereiken is, maar ook kun je de google car gebruiken in je vrije tijd om hobbies uit te oefenen. 

Fysieke wellbeing: Door het rijden in deze auto word je voorzien van een stukje persoonlijke veiligheid, doordat de auto voorzien is van allemaal snufjes om ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen. Je bent mobiel en kunt je van punt A naar B verplaatsen.

Wait and play

Heeft invloed op:

-Emotionele wellbeing: Het spelen van spelletjes is iets wat kan bijdragen aan tevredenheid. Het strijden tegen een ander kan voldoening geven en het vervolgens behalen van de winst kan een boost geven aan je eigenwaarde en het dwingt respect af van de tegenstander.

-Sociale wellbeing: doordat je het spelletje op de lantaarnpaal met een tegenstander moet spelen ben je bezig met het opbouwen van een relatie. Misschien niet een relatie die heel persoonlijk word en lang aanhoud maar wel een sociale band voor de korte wachttijd. Je hebt elkaar nodig om het spel te kunnen spelen.

felce-and-perry-model

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s